icxcnika
Dicsőség Jézus Krisztusnak!
Miskolc-Szirmai Görögkatolikus Egyházközség

Híreink

Metropólia alakult

2015. március 22. vasárnap

- A Szentatya, Ferenc Pápa a bizánci rítusú katolikusok számára megalapította a Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyházat. A Hajdúdorogi Egyházmegyét, Debrecen székhellyel metropolitai székké emelte, amelynek első metropolitájává Excellenciás és Főtisztelendő Kocsis Fülöpöt nevezte ki, aki jelenleg a Hajdúdorogi Egyházmegye püspöke.

- A Miskolci Apostoli Exarchátust egyházmegyei rangra emelte, megtéve a Hajdúdorogi Egyházmegye szuffragáneus (alárendelt) egyházmegyéjévé, amelynek első püspökévé Orosz Atanázt nevezte ki, áthelyezve őt a paniumi címzetes székből.

- Megalapította a bizánci rítusú katolikusok számára a Nyíregyházi Egyházmegyét, a Hajdúdorogi Egyházmegyéből leválasztott területből, a Hajdúdorogi Metropolitai Szék szuffragáneusává téve, Apostoli Adminisztrátorává (sede vacante) pedig kinevezte Orosz Atanázt.

Forrás: gorogkatolikus.hu


HÚSVÉTI LELKIGYAKORLAT 2015.

2015. március 22. vasárnap

2015. március 27-28-án lesz egyházközségünkban a húsvéti lelkigyakorlat.

17.30 órától gyónási lehetőség

18.00 órától Előszenteltek Liturgiája - pénteken

                      Szent Liturgia - szombaton

A lelkigyakorlatot vezeti: Ft. Urgyán Antal téglási parókus atya.

Fogaják szeretettel Antal atya nagyböjti gondolatait, melyet az alábbi linken meg lehet tekinteni:

http://youtu.be/7G3hVQQMdFc

 


Nincs itt, Feltámadt!

2015. április 09. csütörtök

Így szólt az angyali üzenet Krisztus sírjánál. Nincs itt a Júdás(ok) által elárult, a tanítványok által is megtagadott, a hamis vádak alapján elítélt, a meggyötört és a megalázott, a lemeztelenített, a meggyalázott, a tövissel megkoronázott, a saját keresztjét hordozó, a keresztre felfeszített,majd a kereszten kínhalált szenvedett, és még csak nem is a saját sírjába temetett ember, az Isten-ember. Mert akit keresztre feszítettek az ember volt. Akik pedig keresztre feszítették ugyanolyan emberek voltak, mint mi vagyunk a Teremtés (ősbűn) óta, akik azóta is nap mint nap elkövetjük  ezt a gyalázatot. Keresztre feszítjük a Teremtőnket, no nem feltétlenül szó szerint. Tudjuk ezt mi sokkal egyszerűbben és mégis kegyetlenebbül. Gyakran az Isten lényegét, az Ő szeretetparancsát tagadjuk meg. Azt a szeretetet, amely nélkül mit sem ér életünk. Merthogy szeretet nélkül üresség az egész létünk. Ez az üresség fájdalmasan taszító érzés. Ezt többé-kevésbé minden halandó ember megtapasztalja. Nem tudok elgondolni keservesebbet, mint ennek túlságosan késői megtapasztalását. Amikor nincs már mód a változtatásra. Isten jóságos irgalma azt jelenti, hogy ez a pillanat egészen a halál kapujáig nyitva van minden ember számára.

Az Evangélium úgy szól, hogy a sír üres volt. De mennyire mást jelent Krisztus sírjának üressége. Ebből az üres sírból áradt szét a Világban Isten szeretete. Az üres sír számunkra Isten végtelen szeretetének bizonyítéka. Az üres sír legfontosabb bizonyossága annak, hogy van feltámadás az ember számára is. A halál sötét kapuja mögött van egy csillogó olyan kapu is-az ÉLET KAPUJA-, amelyen keresztül az öröklét birodalmába léphetünk Isten közelségébe, a szeretetének közvetlen megtapasztalására. S hogy ez hogyan történik meg és milyen lesz ott, az a földi lét során mindenki számára titok marad. Isten azonban nem hagyta az embert teljes bizonytalanságban. Ami számunkra (hitünk szempontjából) fontos, azt kinyilatkoztatta a Titkaiból. Az idő eljöttével a Fiú emberré lett (Isten megtestesült), vállalta a halált annak minden kegyetlenségével, a Húsvét áldozatának bemutatásával elfogadta az Atya akaratát. A Húsvét azt jelenti, hogy van életünknek egy különleges értelme, amely sokkal több annál, mint amit jó esetben is néhány évtizedes Földi jólét kínálhat nekünk. Ehelyett Isten az Ő Országát, az örökkévaló teljes országát (ne felejtsük, Isten Országa már részben itt van közöttünk) kínálja fel nekünk. Nem hiába imádkozzuk”Jöjjön el a Te Országod”. Ennek az Országnak szeretnénk a részeseivé lenni. Ezért nagy ünnep (a legnagyobb ünnep, az Ünnepek- ünnepe) a mi számunkra a Húsvét.

Prof. Dr. Gyulai Ákos


Köszöntjük az Édesanyákat!

2015. május 03. vasárnap

"Áldd meg édesanyám járását-kelését,

Álld meg könnyhullatását, áldd meg szenvedsését!

 

Áldd meg imádságát, melyben el nem fárad,

Áldd meg két kezeddel az Édesanyámat!

 

Halld meg jó Istenem, legbuzgóbb imámat:

Köszönöm, köszönöm az Édesanyámat!"

​​


Elsőáldozás

2015. május 10. vasárnap

A mai napon hat gyermek először járult szentáldozáshoz egyházközségünkben: Bodnár Ádám, Fehér Gréta, Ferencz Janka, Kátai Tamara, Roppantó Dorka és Trozsák Ádám. Jó Isten áldja meg életüket!

 


Ikonosztázion

2015. május 17. vasárnap

Elkészült az új ikonosztázionunk terve.

 

 


Szent Illés kupa Kazincbarcika 2015

2015. május 16. szombat

Ebben az esztendőben is részt vettünk a Kazincbarcikán megrendezett Szent Illés hittanos labdarúgó kupán.

 A 7-8. osztályos korosztályban a diósgyőri csapat mögött a 2. helyen végeztünk.

A csapat tagjai: Szabó Péter, Nagy Gábor, Hegyesi Kristóf, Kiss Levente, Lakatos Csaba, Halász Gergő és Zombor Bence.

Az 5-6. osztályos korosztályban a nyolc csapat közül egészen s döntőbe jutottunk. A döntő nagyon izgalmasra sikerült és bár sokáig vezettünk az utolsó percekben az felsőzsolcai csapatnak sikerült egyenlítenie és végül hetesekkel a trófeát is elvitték.

A csapat tagjai: Kiszely Tamás, Kiszely Péter, Nagy Gergő, Kripkó Marcell, Kövér Olivér és Takács András.

Gratulálunk a szép eredményért!

Eredményeink:

7-8. osztály korosztály:

          Szirma- Diósgyőr 0-3

          Szirma-Encs   4-1

                    Gólszerzők: Nagy Gábor (2), Halász, Zombor.

          Szirma-Kazincbarcika 2-0

                    Gólszerzők: Halász (2)

5-6. osztályos korosztály:

          Szirma-Tolcsva 3-1

                    Gólszerző: Kripkó (3)

          Szirma-Diósgyőr 2-0

                    Gólszerzők: Takács, Kripkó

          Szirma-Kazincbarcika 2-0

                    Gólszerző: Takács (2)

Döntő:

          Felsőzsolca-Szirma 1-1 (hetesekkel: 2-0)

                     Gólszerző: Takács

 

 

 


Hittanos tanévzáró Sajópálfalán

2015. június 16. kedd

 

              A hagyományoknak megfelelően immár nyolcadik alkalommal indult el a hittanosokkal a közös egyházmegyei hálaadásra Sajópálfalára.

              Az elengedhetetlen kerékpározás sem maradt el. Egy tucat fiatallal vágtunk neki az útnak és bár eddig is tudtuk, hogy Sajópálfalát sokféleképpen meg lehet közelíteni, de az idei túra, az új utak építése miatt még kalandosabbra sikerült. Átmentünk az autópálya alatti kis alagúton, majd átkeltünk - száraz lábbal - a Kis-Sajón, amely ezúttal valóban kicsi volt. A megérkezés után a közös imádkozás és játék újra "felüdítették" a lelkünket.

              A elmaradhatalan "lufi eregetés" után örömmel és hálatelt szívvel indultunk hazafelé megkezdve a jól megérdemelt nyári pihenést.

 


Illés napi máriapócsi búcsú

2015. július 19. vasárnap

                   

                    Ebben az esztendőben egy tavaly elkezdett kezdeményezést szeretünk volna folytani, méghozzá a hagyományos buszos zarándoklat mellett, egy kis csapat kerékpárral tette meg a mintegy 110 kilométeres távot Máriapócsig.

                    A biciklistáknak már előző nap korán reggel el kellett indulni, a nagy hőség megpróbált bennünket, de este hét órára így is megpillanthattuk a máriapócsi templom két tornyát. Akik voltak már gyalog, kerékpárral vagy autóbusszal azok tudják milyen érzés egy fáradságos utazás és nap után megpillantani a templomot.

                   A vasárnapi búcsúi Szent Liturgián kiegészülve a busszal és autóval érkező egyházközségi tagjainkkal együtt adtunk hálát és imádkoztunk a pócsi Szűzanya kegyképe előtt.

 


Egyházközségi nap 2015

2015. augusztus 20. csütörtök

 

                     Harmadik alkalommal rendeztük meg az egyházközségi napunkat. A megszokottól eltérő időpontban, mert Pünkösd hétfőn még nem volt elegyengetve a föld a templom kertben. Sajnos az egész heti esőzések miatt, a felázott talajra ekkor se tudtunk rámenni, de a templom előtti és melletti térkövezet alkalmas volt rá, hogy egy szép és tartalmas együttlétet tudjunk rendezni.

                    A délelőtti Szent Liturgia után, délben az új kenyér megáldásával kezdtük meg a rendezvényt. Ebéd előtt, alatt és után a gyerekek és felnőttek egyaránt kipróbálták a különböző ötletes népi játékokat. Miután pedig kipróbálták magukat egy nagyon izgalmas, sokszor vidám nevetésektől hangos csapatjátékot játszottunk.

                   Az előző napok heves esőzései miatt a hagyományosan nagyon várt apák-fiúk foci meccset nem tudtuk megrendezni, de reméljük a jövőre, amikor már egy évvel öregebbek és tapasztaltabbak leszünk az is sikerülni fog.

                   Estébe nyúló baráti beszélgetésekkel zártuk a napot, abban a reményben, hogy sokszor lehetünk még együtt a különböző egyházközségi alkalmakon.

 

 


Hittanos tábor Egerben

2015. július 10. péntek

                     Az idei hittanos tábor Egerben rendeztük és az elmúlt évekhez hasonlóan nagy várakozás előzte meg. Az időjárás előrejelzés nagyon kedvező időt jósolt, így csak rajtunk múlt, hogy jól érezzük magunkat a szünidő első heteiben.

                     Egerben a Szent János házban volt - mondhatom - a fejedelmi szállásunk és innen fedeztük fel a város különböző nevezetességeit: a Liceumot, a Bazilikát, a minaretet és a várat. Természetesen a strandolás és focizás sem maradhatot el. A Dobó téren lévő szökőkút a nagy melegben mindig felüdített minket, amor csak arra jártunk.

                    Kirándultunk a Szépasszony-völgybe és az egyik délután betekintést nyerhetünk a Szent István rádió kulissza titkaiban, amit mindenki nagy érdeklődéssel hallgatott és nézett.

                    Nagyon sok élménnyel gazdagodtunk az idén is és abban a reményben búcsúztunk, hogy jövőre megint találkozunk!


Ministráns zarándoklat Rómába

2015. augusztus 09. vasárnap

               A Nemzetközi Ministráns Találkozót 2015. augusztus 4-től 6-ig rendezték Rómában. A mintegy 70 ministráns között volt egyházközségünkből Csapó Máté, Hegyesi Kristóf, Komáromi Kristóf, Lukács Miklós és Stefán András.

              Mindannyian nagyörömmel indultunk útnak augusztus 2-án reggel Padova, Firenze, Róma felé. Kedden (augusztus 4-én) volt egy emlékezetes találkozó Ferenc pápával. Igazán felemelő érzés volt több ezer fiatallal együtt köszönteni a pápát és együtt imádkozni vele.

              A következő napokban megnéztük Róma nevezetességeit: Szent Péter Bazilika, Vatikáni Múzeum, Spanyol lépcső, Szent Pál Bazilika, Colosseum, Trevi kút, Pantheon stb... Természetesen a tengerben való fürdőzés sem maradhatott el.

             Hazafelé Assisiben szálltunk meg és ott is megnézhettük s ferences rend "szülőhelyét". Majd néhány órát pihentünk San Marinóban és csodálatos élményekben gazdagodva tértünk haza és talán mindannyian arra gondoltunk, hogy talán egyszer még visszatérhetünk az "Örök Városba".

 

 


Isten hozta honlapunkon!

Egyházközségünk a Miskolc-Szirma városában és környékén élő görög katolikus hívek egyházi közössége.

Közelgő események

Szirmai Görög Katolikusokért Alapítvány

Cím: 3521 Miskolc-Szirma, Miskolci u. 107.
Elnök: Rakaczki János
Kuratóriumi tagok: Beimliné Dr. Feczkó Mária, Namesnyik Jánosné
Számlaszám: OTP Bank 11734004-20423805
Adószám: 18423310-1-05
Kérjük támogassa adója 1%-ával templomunk építését!

Belépés